Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a nehagyd.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el
+36-80-20-55-20
Tudj róla

Ásó, kapa, nagyharang?

A házasság két ember legmagasabb szintű, legszentebb köteléke. Már amennyiben mindkét fél szabad akaratából dönt így, és mindkettejük számára kölcsönös előnyökkel jár. Ez viszont sajnos sok esetben nem így zajlik, ekkor beszélhetünk a kényszerházasság jelenségéről.

Ha nincs szabad akarat

A definíció szerint a kényszerházasság az, amikor valakit kényszer, fenyegetés vagy átverés útján házasságra bírnak, annak tájékoztatáson alapuló beleegyezése nélkül. Sokakban fel sem merül, de a kényszerházasság hivatalosan az emberkereskedelem egyik formájának számít.

Tévhit, hogy csak bizonyos kultúrákban fordul elő: bárkiből válhat áldozat, függetlenül attól, hogy melyik valláshoz, kulturális- vagy etnikai csoporthoz tartozik. Bár fiúk és férfiak egyaránt válhatnak kényszerházasság áldozatává, leginkább a fiatal nők és lányok a legveszélyeztetettebbek.

Az indíték a legtöbb esetben anyagi, megélhetési haszonszerzésen alapul. Legtöbbször egy egészséges kapcsolatnak indul a dolog, majd a bizalom kiépítését követően idővel átcsap kihasználásba, melynek a vége gyakran a kényszerházasság, és az ezzel járó dolgok: lakás, vagyon, különféle javak a kizsákmányoló fél nevére történő átíratása.

Gyakori cél továbbá (különösen egyes Dél-Ázsiai és Afrikai országokban) a családi kapcsolatok erősítése, a kulturális és vallási normák megőrzése, a vagyon családban tartása. Ilyen esetekben az áldozat a megfelelési kényszer és a családi elvárások tisztelete miatt nem tud, vagy nem mer ellent mondani ennek.

Miből látszik?

Külső szemlélő számára nehéz lehet beazonosítani egy kényszerített házasságot, azonban ha tudjuk, hogy mit keressünk, számos intő jelet felismerhetünk. Gyanúra adhat okot, ha a családban bizonyítottan történt már kényszerházasság, valamint ha a család állandó megfigyelés alatt tartja az áldozatot. Árulkodó jel, ha nem hagyhatja el a házat, valamint ha emiatt szökési kísérletek történnek. Amennyiben az áldozat még iskolába jár, úgy a nagyszámú hiányzás, és az iskolai viselkedés (nehézkes szocializáció, depressziós tünetek) is feltűnő lehet.

Járj nyitott szemmel! Ne hagyd, hogy veled, vagy ismerősöddel ilyen megtörténhessen! Kövesd Facebook oldalunkat: www.facebook.com/nehagyd.hu

Vissza