Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a nehagyd.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el
+36-80-20-55-20
Tudtad

Lényegében bárki lehet emberkereskedő. Olyan is, akiről első ránézésre soha nem feltételeznénk ilyet.

Először is tisztázzuk, hogy mi számít emberkereskedelemnek, és milyen tevékenységek tartoznak ide!

Az emberkereskedelem során egy személy egy másik személyt erőszakkal, csalással vagy zsarolással valamilyen szolgálatra kényszerít, korlátozza a szabadságát, és megsérti az alapvető emberi jogait. Az emberkereskedők az áldozataik ellenőrzéséből, valamint munka- és/vagy szexuális célú kizsákmányolásából profitálnak.

A meghatározás alkalmazható a toborzókra, szállítókra, munkáltatókra, továbbá azokra, akik hamis úti okmányokkal látják el az áldozatot. Az elkövetők között iskolázatlan, szegénységben élők és iskolázott, rendszeres jövedelemmel rendelkezők egyaránt vannak. Mindenféle szakma képviselői válhatnak emberkereskedővé: lehetnek például jogászok, orvosok, rendőrök, szerelők, vagy szakácsok is. A sor szinte a végtelenségig folytatható. Ez alapján tehát elég széles a paletta, ami nagyban megnehezíti a kiszűrésüket az avatatlan szem számára.

Maga a folyamat egy összetett, és szervezett rendszerben zajlik, ahol különféle bűnözők és bűnszervezetek szervezik meg és hajtják végre a bűncselekményeket.

Milyen technikákat alkalmaznak?

Az emberkereskedők az esetek nagy többségében manipulációval és sebezhetőségük kihasználásával csábítják el, és csalják tőrbe áldozataikat. Kifejezetten olyanokra vadásznak, akik egy jobb életben reménykednek, kedvezőtlenek a foglalkoztatási lehetőségeik, instabil családi háttérrel rendelkeznek, és korábban már bántalmazták őket fizikailag vagy lelkileg.

Gyakran könnyen végezhető, jól fizető munkát, szerető párkapcsolatot, esetleg új és izgalmas lehetőségeket ígérnek az áldozataiknak, majd fizikai és pszichológiai erőszakkal ellenőrzésük alá vonják őket. A kezdeti időszakban a bizalmukba férkőznek, ígéretekkel kecsegtetik őket. Később tartozásokat halmoznak fel nekik, megszégyenítik őket, személyes irataikat, bankkártyájukat elveszik tőlük. Pár hét alatt, de körülménytől és személyiségtől függően akár néhány nap alatt is kialakulhat az áldozatok kiszolgáltatott helyzete. Innen pedig többnyire már azt csinálnak velük, amit akarnak.

Mindig légy nagyon körültekintő! Ha bármi gyanúsat tapasztalsz egy munka elvállalása előtt, vagy egy párkapcsolat kezdetén, azonnal cselekedj! Tájékozódj, kérdezz, olvass, egy kis kezdeti bizalmatlanság meghálálhatja magát! Kövess minket Facebookon, hogy biztosan elkerüld az áldozattá válást: www.facebook.com/nehagyd.hu

Vissza