Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a nehagyd.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el
+36-80-20-55-20
Veszélyzónák

Anglia

Az Egyesült Királyság küldő, fogadó és tranzitország férfiaknak, nőknek és gyerekeknek, akik szexuális célú és munkacélú kizsákmányolás áldozataivá válhatnak. A legtöbb áldozat Afrikából, Ázsiából és Kelet-Európából kerül az Egyesült Királyságba.

2015-ben elfogadták a Modern Rabszolgaság Törvényt, amely állandósította és megerősítette az elkövetőkre vonatkozó már meglévő törvénykezéseket, megnövelte a védelmet az áldozatoknak és létrehozta az Egyesült Királyság első, független rabszolgaság elleni biztosát.  A Modern Rabszolgaság Törvény volt az első nemzeti törvény a világon, amely kötelezővé tette, országban működő vállalatoknak, hogy közzétegyék azokat a lépéseket, amelyeket annak érdekében tesznek, hogy az emberkereskedelmet megszüntessék az ellátási láncaikból.

Az Egyesült Királyság által működtetett Nemzeti Áldozatirányítási Mechanizmus az emberkereskedelem áldozatainak azonosítására és azok támogatására szolgál. A rendszerben az első jelzés az áldozatokról általában rendőröktől, határőröktől vagy a helyi hatóságoktól érkezik.[1]

2016-ban 3.499 potenciális áldozatot irányítottak a Nemzeti Áldozatirányítási Mechanizmushoz (NRM)[2] az Egyesült Királyságban, amelyeknél az áldozatot Angliában azonosították be; ez 19,2%-os növekedést mutat a 2015-ös évhez képest és az NRM-hez irányított áldozatok 92%-át jelenti.

Magyar állampolgárságú potenciális áldozatok 2016-ban az NRM adatai szerint:

  • Ház körüli csicskáztatás: 2 felnőtt; 1 kiskorú

  • Munkacélú kizsákmányolás: 18 felnőtt;

  • Szexuális célú kizsákmányolás: 8 felnőtt; 4 kiskorú

  • Ismeretlen kizsákmányolás: 1 felnőtt; 1 kiskorú[3]

Az emberkereskedelem bűncselekményre kényszerítés és kényszerkoldultatás céljából egy elismerten aggasztó probléma az Egyesült Királyságban. Számos különböző ügyet jelentettek, melyben az emberkereskedelem áldozatait (gyerekeket és felnőtteket egyaránt) különböző bűncselekményekre kényszerítettek, mint például az bankautomata használathoz kapcsolódó lopások, zsebtolvajlás, hamisított DVD árusítás, kényszerházasság, kényszerkoldultatás stb.[4]

Kényszermunka

A kormány 2015-ös modern rabszolgaságot áttekintő dokumentuma a következőket jegyzi le: a munkacélú kizsákmányolás számos szektorban fellelhető, többek között, de nem kizárólag gyárakban, agrár és építési szekciókban, autómosókban, manikűrös szalonokban, éttermekben és kocsmákban, útmunkálatoknál és a tengerészeti szektorban. Egyes áldozatokat a fémhulladék és a hulladék újrahasznosítás ágazataiban, DVD árusításban, takarításban, dajkaként vagy taxisofőrként használják ki. Rendkívül széles a skála a kizsákmányolás ágazait tekintve, melynek áldozatai férfiak, nők és gyerekek egyaránt lehetnek.

Számos háztartási alkalmazott érkezik az Egyesült Királyságba évente, továbbá ismeretlen számú ember aki azzal a családdal utazik be és ki az országból, amelynek más országokban dolgozik. 2014-ben 16.753 személy érkezett az Egyesült Királyságba tengerentúli háztartásbeli munkás vízummal.[5]

Vissza