Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a nehagyd.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el
+36-80-20-55-20
Veszélyzónák

Belgium

Belgium alapvetően célországnak számít az emberkereskedelem áldozatai számára. A külföldi áldozatok főként Kelet-Európából, Afrikából, Dél- és Kelet-Ázsiából és Latin-Amerikából érkeznek.

Évente átlagosan az emberkereskedelem 130 áldozatát azonosították a 2009 és 2012 közötti időszakban. Az áldozatok több mint felénél a munkaerő-kizsákmányolás volt a cél, a legmagasabb rizikófaktorú területek az építőipar, a takarítás, az autómosási szolgáltatások, a vendéglátóipar és a kiskereskedelem (kisboltok és call centerek), a mezőgazdaság és a kizsákmányoló körülmények között működő üzemek voltak. Az áldozatok körülbelül 40%-ánál a cél a szexuális kizsákmányolás volt. Az elmúlt években előfordult még koldulásra kényszerítés, bűncselekményre kényszerítés, különösen a romák körében. Külföldi munkások házi kényszerszolgaságáról is érkeztek bejelentések, amely a Belgiumban állomásozó diplomáciai közösséget is érintette.

Az emberkereskedők áldozataikat a belga, német és holland határon keresztül viszik egyik városból a másikba. A toborzás egyre inkább online történik, álláshirdetéseken, fórumokon valamint a közösségi médián keresztül. Az emberkereskedőket segíti, hogy az interneten sok olyan információt megtalálnak áldozataikról, amelyekkel manipulálni tudják őket.[1]

Belgium cél-, tranzit- és limitáltan küldőország férfiaknak, nőknek és gyermekeknek, akik szexuális célú vagy munkacélú kizsákmányolás áldozataivá válnak. A legtöbb áldozat Kelet-Európából, Afrikából, Észak-Ázsiából, Dél-Amerikából érkezik, főként Bulgáriából, Romániából, Albániából, Nigériából, Kínából, Indiából és Brazíliából. A férfiak főként munkacélú kizsákmányolás áldozatai éttermekben, kocsmákban, kertészetben, gyümölcs farmokon, építkezéseken, takarító cégeknél és kiskereskedésekben. A belga lányok, akik közül sokakat helyi stricik futtatnak és a külföldi gyerekek, ideértve a roma kisebbséget is gyakran válnak szexuális célú kizsákmányolás áldozataivá az országban. A külföldi munkások gyakran esnek ház körüli kényszerített munka áldozatává. 2015-ben kb. 35.000 ember jelentkezett menekültjogért Belgiumban, amely nagyfokú növekedést mutat az előző évekhez képest; szakértők szerint azok a migránsok, akiknek elutasítják a menekült kérelmét fokozottan veszélyeztetettek lesznek az emberkereskedelemre.[2]

Vissza