Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a nehagyd.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el
+36-80-20-55-20
Veszélyzónák

Olaszország

Olaszország cél-, tranzit- és kibocsátó ország a szexuális és munkacélú kizsákmányolás elkövetői számára. Az áldozatok többek között Nigériából, Romániából, Marokkóból és Kínából származnak.

A szexuális kizsákmányolás női áldozatai esetében gyakori, hogy pincérnői, táncos, énekes, modell vagy ápolónői munka ígéretével csábítják őket az országba. A kelet-európai áldozatokat általában romániai és albániai bűnszervezetek kényszerítik prostitúcióra, míg a nigériai áldozatokat adósságaik miatt tudják rabszolgasorba kényszeríteni az elkövetők. Szakértők szerint kb. 3000 gyereket kényszerítenek prostutúcióra Olaszországban. Ezen kívül Brazíliából és Argentínából származó transznemű áldozatokat is azonosítottak már az olasz hatóságok. Az Afrikából, Ázsiából és Kelet-Európából származó férfi áldozatokat kényszermunkára fogják: Dél-Olaszországban elsősorban a mezőgazdasági szektorban, északon pedig építkezéseken, takarítóként, hotelekben és éttermekben. Prato, Milánó, Róma és Nápoly textilgyáraiban kínai férfiakat és nőket dolgoztatnak. A főként Romániából, Nigériából, Brazíliából és Marokkóból származó kiskorúakat, illetve az olaszországi születésű roma gyermekeket a kényszerített prostitúció mellett koldulásra és kisebb bűncselekmények elkövetésére használják. A kísérő nélküli kiskorú migránsok kifejezetten sérülékenyek, őket elsősorban üzletekben, bárokban, éttermekben, pékségekben dolgoztatják, hogy az embercsempészeknek vissza tudják fizetni az útiköltségeiket.

Az utóbbi években a bevándorlás fokozódásával nőtt az emberkereskedelem áldozatainak száma. Az egyik helyi civil szervezet több mint 2800 főre becsülte a 2015-ös évben Nigériából Olaszországba érkezett áldozatok számát. Mivel a migránsok és menedékkérők nagy része az utazása során igénybe veszi embercsempészek szolgáltatásait, ezért az ő körükben még nagyobb az esélye a kizsákmányolásnak. 2015-ben kb. 154.000 fő érkezett Olaszországba a tengeren keresztül, akiknek körülbelül a fele menedékjogot kért. Ezen személyek mindegyike kifejezetten sérülékeny. Bár az olasz kormány működtet szállásokat a menedékkérők számára, a megnövekedett migráció miatt az utóbbi időben kénytelen volt átmenetileg felállított létesítményekben elhelyezni kb. 90.000 menedékkérőt. A szálláshelyek hiánya miatt a migránsok sérülékenysége nő. Mivel a menedékkérők csak akkor tudnak legálisan munkát vállalni, miután a kérelmüket elbírálták, ezért az addig eltelő időben gyakran az informális szektorban keresnek állást. A 2015-ben az Olaszországba érkezett kb. 12.000 kísérő nélküli kiskorúnak az egyharmada hagyta el a védett szálláshelyét, hogy a feketepiacon szerezzen munkát, esetleg az utcán kéregessen.

Az olasz kormány emberkereskedelem elleni törekvései megfelelnek a nemzetközileg elvárható minimum sztenderdeknek.[1]

Olaszországban az emberkereskedelemnek kb. 189.600 áldozata van, amelynek sajnos viszonylag nagyrésze gyermek. Az olasz Belügyminisztérium hivatalos adatai szerint 2016-ban majdnem 26.000 kísérő nélküli kiskorú érkezett Olaszországba, és ebből az év első felében 5.222-en tűntek el a hatóságok szemei elől. Többségük azért, mert folytatni szeretné az útját más európai országokba, de félő, hogy a gyermekek fele emberkereskedők fogságába kerül.[2]

Olaszországban az Európán kívüli országokból érkező áldozatok főleg nigériai származásúak, míg az európai országokból érkezők elsősorban a poszt-kommunista államokból származnak, és főként romániai állampolgárok. Ezen felül számos azonosított áldozat érkezik Brazíliából, Marokkóból és Kínából, de a hatóság találkoztak már Egyiptomból, Bangladesből, Ghánából és Moldáviából származó áldozattal is.

Az áldozatok többsége szexuális kizsákmányolásban érintett nő, akik áltagosan 18 és 25 év közöttiek, de sok a kiskorú, a férfi és a transznemű kizsákmányolt is. A munkacélú kizsákmányolás áldozatainak száma is viszonylag magas. Őket főleg a mezőgazdaságban, az építőiparban, valamint gyárakban és éttermekben alkalmazzák, de egyes esetekben kényszerkoldultatás és bűncselekményre való kényszerítés is történik. A mezőgazdasági szektorban az áldozatok többsége észak-afrikai származású.[3]

A 2013-2014-es időszakban az olasz rendőrség jelentései 15.846 áldozatról számoltak be. Ennek 76%-a nő, akik 67%-a prostitúcióra volt kényszerítve, és többségében Nigériából és Romániából származtak, míg az áldozatok 21%-a munka céljából volt kizsákmányolva. Az áldozatokat általában illegális módon juttatják Európába az elkövetők, legtöbbször a Földközi-tengeren, a Balkánon és Kelet-Európán keresztül.[4]

Olaszország tranzit- és célország az emberkereskedelem számára. A leginkább veszélyeztetett helyzetben a kísérő nélküli kiskorú migránsok vannak, főként a tinédzser korban lévő kelet-európaiak és nigériaiak (ők általában szexuális kizsákmányolás áldozatai). Afganisztánból és Eritreából is sokan érkeznek Olaszországba, akik a gyakran hónapokig vagy évekig tartó útjuk során erőszak és kizsákmányolás áldozatai. A Save the Children által megkérdezettek elmesélései alapján a líbiai sivatagon való átkelés, illetve a Líbiában való tartózkodás alatt történik velük a legtöbb erőszak. Ezen kívül érkeznek még Olaszországba olyan egyiptomi gyerekek, akik a saját országukban voltak kényszermunka áldozatai.

Az USA Külügyminisztériuma által évente kiadott emberkereskedelemről szóló jelentés Olaszország emberkereskedelem elleni törekvéseit a legjobb kategóriába sorolja. 2003 óta van hatályban az emberkereskedelemről szóló törvény, amely a kizsákmányolás minden formáját tiltja, és akár 20 év letöltendő börtönbüntetésre is számíthat az elkövetője.[5] [6]

 
Vissza