Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a nehagyd.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el
+36-80-20-55-20

IOM

A Nemzetközi Migrációs Szervezetet (IOM) 1951-ben alapították, kormányközi szervezet a migráció területén, az ENSZ társult szervezete, amely szorosan együttműködik nemcsak kormányzati szervekkel, hanem kormányközi és nem kormányzati szervekkel is. A szervezetnek 169 tagállama van, további 8 állam pedig megfigyelő státusszal rendelkezik. A szervezetnek több mint 100 országban található kihelyezett irodája. Az IOM elkötelezett az emberhez méltó és rendezett migráció elősegítése iránt, melyet különböző szolgáltatások és tanácsadás biztosításával tesz lehetővé a kormányzati szervek és a migránsok számára.

Magyarország 1991-ben lett a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tagállama, a budapesti kihelyezett irodát egy évvel később, 1992-ben létesítették. A magyar kormány és az IOM közti szerződés aláírása óta (1992. április 7.) helyi szervezetünk diplomáciai testületként van nyilvántartva. A szervezet azon munkálkodik, hogy a migráció emberhez méltó és rendezett körülmények között folyjon, továbbá, hogy elősegítse a nemzetközi együttműködést és párbeszédet a migrációval kapcsolatban. Ezen felül céljai között szerepel gyakorlati megoldások keresése a migrációval összefüggő problémák kezelésére, valamint humanitárius segítségnyújtás a rászoruló migránsok számára.

Az IOM Magyarországon 1999 óta valósít meg emberkereskedelem elleni projekteket. Jelen célcsoporttal a 2000-es évek elején működtetett „Ne dőlj be” kampány kapcsán már kapcsolatba került. Az emberkereskedelem áldozatai számára pedig folyamatosan hazatérési és reintegrációs támogatást nyújt az IOM Budapest, ahogy ez nevesítve van Az Emberkereskedelem elleni irányelvhez és az Emberkereskedelem Felszámolását Célzó Európai Stratégiához kapcsolódó, valamint az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló 2008-2012 közötti nemzeti stratégiát felváltó 4 éves stratégiai tervdokumentumban is.

Vissza