Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a nehagyd.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el
+36-80-20-55-20
Tudj róla

Szervkereskedelem – nem csak mozifilmekben létezik!

A szervkereskedelem világszerte jövedelmező üzlet egyes szervezett bűnözői csoportoknak, melyek leginkább a harmadik világból választják ki a donorokat. Azonban ez ne tévesszen meg senkit: a jelenség nem kizárólag az említett országokra korlátozódik!

Bárhol a világban

Európában is egyre gyakoribb a szervkereskedelem, mely legfőképp a mélyszegénységben élő, alacsony iskolázottságú, sebezhető helyzetben lévő személyeket veszi célba. A szervkereskedelem kifejezés olyan illegális szolgáltatásokat sorol egy csoportba, amelyek emberi szervek és szövetek transzplantációként való eladásával hoznak üzletet. Magába foglalja a szervkereskedelem céljából történő emberkereskedelmet; a transzplantáció turizmust, melynek keretein belül valaki azért utazik külföldre, hogy (illegális) szervhez jusson egy fizetett donoron keresztül. Illetve ide tartozik a szerv-, szövet- és sejtkereskedelem, amely az emberi szervekkel történő kereskedést jelenti élő vagy eltávozott donoroktól.

Ha nincs más út

A donorok többnyire nehéz anyagi körülmények között élő emberek, akiknek gyakran nincs más választásuk, mint a megélhetésért cserébe áruba bocsátani valamely belső szervüket. Leginkább valamelyik páros szerv – például a vesék - egyikét szokták eltávolítani, mivel ezek között van, amiből egy is elegendő az életben maradáshoz.

Ugyanakkor nem ritka a donorok kihasználása sem: a megbeszélteken kívül több más szerv is eltávolításra kerülhet, melynek súlyos egészségügyi, életmódbeli következményei is lehetnek. Ráadásul sokszor maguk az áldozatok írják alá a beleegyezést, és bár megkapják a megbeszélt összeget a szerveikért, ez így is egy rendkívül veszélyes jelenség.

Ne válj áldozattá! Ha szervkereskedelem-gyanús ajánlattal szembesülsz, tedd fel magadnak a kérdést: tényleg megéri? Tényleg nincs más opció? Figyelj magadra és a környezetedre, informálódj, kövesd Facebook oldalunkat: www.facebook.com/nehagyd.hu

Vissza