Skip to main content

Ne tedd

Kampányunk célja, hogy az emberkereskedelemmel és kizsákmányolással összefüggő áruk és szolgáltatások iránti keresletet csökkentsük.

Mit jelent az emberkereskedelem keresleti oldala?

Az emberkereskedelem keresleti oldalába azok az emberek tartoznak, akik igénybe veszik a különböző emberkereskedelemhez kapcsolódó szolgáltatásokat. Ők a kizsákmányolásból származó termékek, szolgáltatások „haszonélvezői”. A kereslet nélkül nem lenne kínálat – a kereslet ösztönzi leginkább az emberkereskedelmet. Számos gazdasági ágazatban (mezőgazdaság, textilipar, szolgáltatások) az átlagosnál is magasabb a kockázata annak, hogy kizsákmányolás áldozatává váljanak emberek. Emellett a szexuális szolgáltatások, az olcsó munkaerő, a szervek eladása, a kényszerkoldultatás, a bűncselekményre kényszerítés, a kényszerházasság, az illegális örökbefogadás iránti igények mind hozzájárulnak az emberkereskedelem virágzásához. Ezeken kívül a keresletet társadalmi, gazdasági, jogi és politikai tényezők is befolyásolják. A kereslet visszaszorításában fontos szerepet játszik a munkajog, amely megfelelő védelmet biztosít minden munkavállaló számára valamennyi gazdasági szektorban, a munkaközvetítők és toborzócégek szabályozása és ellenőrzése, valamint a munkavállalók érdekképviseleti szervezetekhez való csatalkozásának elősegítése. Emellett az államok közti kooperáció szintén elengedhetetlen az emberkereskedelem megfékezésében.

 

5 pont, amivel te is segíthetsz, hogy visszaszorítsuk az emberkereskedelmet és kizsákmányolást:

  1. Járj nyitott szemmel! – Az emberkereskedelem jelen van a mindennapjainkban, legyen szó szexuális vagy munkacélú kizsákmányolásról, kényszerkoldultatásról vagy a kizsákmányolás egyéb formáiról. Ha felismered a jelenséget, már tettél azért, hogy fel is számoljuk azt.
  2. Olvass a sorsok között: ne hibáztasd az áldozatokat – legyél empatikus, próbálj a felszínen látható jelek mögé nézni! 
  3.  Ne vegyél igénybe olyan szolgáltatást (prostitúció, kényszermunka), ami kizsákmányolásra épülhet! Ne feledd, a kereslet táplálja a kínálatot! A választásodnak következménye van.
  4. Ne vásárolj olyan árucikket, ami feltehetően bűncselekményből származik! Ha teheted, olyan cégektől vásárolj és azokat a márkákat részesítsd előnyben, amelyek az ellátási láncukban nem alkalmaznak gyermekmunkát és nem folytatnak más kizsákmányoló gyakorlatot.
  5. Segíts, ha tudsz! - Ha nem tudsz segíteni azonnal, lépj kapcsolatba a „Ki segíthet?” menüpontban található szervezetek egyikével!
  6. Beszélj az ismerőseiddel, barátaiddal az emberkereskedelem jelenségéről, mondd el nekik, hogy mi áll a bűncselekmény hátterében, és hívd fel a figyelmüket, hogy mit tehetünk a visszaszorítása érdekében.