Skip to main content
sansz

Megújult a SANSZ

Submitted by Anonymous (not verified) on 24 February 2023

Év elején megjelent a Segítő Anyag Szakembereknek - SANSZ című szakmai kiadvány második, átdolgozott kiadása, mely a jelzőrendszeri tagok számára ad gyakorlati útmutatást az emberkereskedelem áldozatainak azonosításához és támogatásához.

A Belügyminisztérium először 2019-ben adta ki a kézikönyvet, az azóta eltelt három évben számos ponton átalakult az emberkereskedelem elleni küzdelem intézményi és jogszabályi környezete, valamint az áldozatok számára elérhető szolgáltatások köre is jelentős mértékben bővült. Erre tekintettel az emberkereskedelem elleni nemzeti stratégia 2022–2023. évi intézkedési tervét elfogadó 1228/2022. (IV.14.) Korm. határozat célul tűzte ki a korábbi kiadvány felülvizsgálatát, aktualizálását. 

A megújult kézikönyv segítséget nyújt az emberkereskedelemmel kapcsolatos fogalmak és jogszabályok áttekintéséhez, bemutatja az áldozatok azonosítási és irányítási eljárását, valamint hozzájárul a szakszerű és hatékony segítő munka megvalósításához.

A kiadvány elsődlegesen a 354/2012. Korm. rendeletben meghatározott azonosítást végző szervekhez szól, így különösen a szociális, egészségügyi és áldozatsegítő szakemberek, pedagógusok, munkaügyi felügyelők, valamint a rendvédelmi és az igazságügyi dolgozók számára biztosít a gyakorlatban is jól használható szakmai hátteret.

A praktikus, A6-os méretben, összesen 3 ezer példányban elkészült kiadványt a Belügyminisztérium a napokban eljuttatja az érintett szakmai partnereknek. A SANSZ elektronikusan is elérhető, erre a linkre kattintva.

 

További hasznos információ itt található: https://emberkereskedelem.kormany.hu/megujult-a-sansz