Skip to main content

Rólunk

Bemutatkozunk

Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM)

A „Ne hagyd, ne tedd! - emberkereskedelem elleni kampány” (BBA-5.1.6/10-2019-00001) a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) projektje, partnerségben az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Traumaközpont Nonprofit Közhasznú Kft-vel.  A kampány missziója, hogy a társadalmi tudatosság növelésével hozzájáruljon az emberkereskedelem elleni küzdelemhez. Célunk, hogy felhívjuk a magyar lakosság figyelmét az emberkereskedelem jelenségére és veszélyeire, csökkentve ezzel az áldozattáválás kockázatát a kínálati oldalon, illetve az emberkereskedelemhez kötődő szolgáltatások iránti igényt a keresleti oldalon.

Az emberkereskedelem jelenségével kapcsolatos informáltság növelése a magyar társadalomban.

A legveszélyeztetettebb csoportokba tartozók elérése, figyelemfelhívás a gyanús jelekre, hogy csökkenjen az áldozattá válás kockázata.

A kizsákmányolás útján nyújtott szolgáltatások iránti kereslet csökkentése.

A projekt céljainak elérése érdekében országos figyelemfelhívó médiakampányt indítunk „Olvass a sorsok között” címmel. Emellett az egész országra kiterjedő intézménylátogatásokat (iskolák, gyermekotthonok) szervezünk prevenciós céllal, melyek során interaktív foglalkozásokat tartunk gyerekeknek és a velük foglalkozó felnőtteknek. Az oktatási intézményekbe szervezett prevenciós foglalkozások mellett a gyermek- és lakásotthonok lakói számára drámafoglalkozásokat tartunk tapasztalt drámapedagógusok közreműködésével.

 

Az IOM-ről

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM – UN Migration) kormányközi szervezet, az ENSZ migrációs ügynöksége. A világ 174 országában van jelen, ahol főtevékenységként migrációval kapcsolatos projekteket valósít meg. Magyarország 1991 óta az IOM tagállama, a budapesti iroda 1992-ben nyitotta meg kapuit. Segítséget nyújtunk a külföldön azonosított magyar áldozatok hazatérésében és reintegrációjában a hazai kormányzati szervekkel és civil szervezetekkel együttműködésben. Emellett tevékenységünk magában foglalja az emberkereskedelemmel kapcsolatos kutatásokat, valamint tudatosságnövelő képzéseket és kampányokat.

 

Az IOM Magyarország aktívan részt vesz az ukrán válság kezelésében és azonnali segítséget biztosít a háború elől menekülőknek. A Fővárosi Önkormányzattal együttműködve Info Pontokat működtetünk a Nyugati pályaudvaron, valamint a UNHCR-ral közösen Budapest belvárosában. Tájékoztatást és azonnali segítséget nyújtunk jogi tanácsadással, átmeneti védelemmel, elszállásolással Magyarországon, illetve higiéniai készleteket, háztartási cikkeket biztosítunk a kedvezményezettek számára. Az IOM egyéni tanácsadást is kínál, beleértve az egészségügyi, védelmi, menedék-, víz- és higiéniai szükségleteiknek megfelelő közép- és hosszú távú megoldásokat.

 

„Jelen projekt az Európai Unió Belső Biztonsági Alapja és a Belügyminisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A projekt összköltsége 197 098 868 forint, amelyből az IOM által kapott támogatás összege 169 928 144 forint. A támogatás mértéke a projekt elszámolható költségének 100%-a, melyből 75% a Belső Biztonsági Alap, 25% pedig a Belügyminisztérium hozzájárulása. A projekt tervezetten 2023 március 31-ig tart.

Kis segíthet?

Ne hagyd! Ne tedd!