Skip to main content
Meeting with the Hungarian Consular Office in London

Tapasztalatcsere az emberkereskedelem elleni küzdelemben érintett brit szervezetekkel

Submitted by Berkes_Marton on 14 June 2024

2024. április 29. és május 2. között egy londoni tanulmányúttal megkezdődött az IOM Magyarország „Transznacionális együttműködés az emberkereskedelem áldozatainak azonosítása, irányítása és támogatása érdekében” c. projektje. A csereprogramra magyar részről az Országos Rendőr-főkapitányság, az Áldozatsegítő Szolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat és az Üdvhadsereg delegált szakértőket.

Első napon az IOM londoni irodájával és Justin Bedforddal, az Egyesült Királyság emberkereskedelem elleni utazó nagykövetével zajlott egyeztetés. Ezt követték a helyi Üdvhadsereggel, a velük szerződött segítő szervezetekkel, valamint az emberkereskedelem elleni segélyvonal (Modern Slavery Helpline) munkatársaival való találkozások. A küldöttség a harmadik napot a brit Belügyminisztériumban (Home Office) töltötte, ahol egyebek mellett a rendvédelmi, határigazgatási és idegenrendészeti szervekkel tekintették át a magyar áldozatokat érintő tapasztalatokat, majd másnap délelőtt a magyar konzulátuson zárult a program.

A beszélgetések rámutattak, hogy az emberkereskedelem elleni küzdelem terén a két ország sok tekintetben hasonló cipőben jár: a speciális igényű (pl. szerhasználó) áldozatok ellátása, a sértettek pénzügyi kompenzációja és a kiskorúak nagyfokú sérülékenysége az Egyesült Királyságban is nehézséget okoz. Ezek a hasonlóságok kiemelik a tapasztalatcsere jelentőségét. Brit részről különösen jó gyakorlatnak tekinthető, hogy az áldozatokat a büntetőeljárás teljes folyamatában egy speciális felkészültségű szakember („victim navigator”) kíséri végig, az intézményrendszer működését pedig egy független nemzeti rapportőr felügyeli.

A kapcsolatépítés fő vívmánya a magyar áldozatok hazatérésének hatékonyabbá tétele lehet. Ennek érdekében a résztvevők megvizsgálták a határrendészeti kockázatelemzés keretében azonosított és azonnal visszairányított áldozatokra vonatkozó eljárásrendet, majd május végén az IOM eljuttatta a brit Határőrség (Border Force) számára a Belügyminisztérium és az OKIT által felajánlott tájékoztató anyagokat, sőt konkrét esetekben is beindult az együttműködés.

A kapcsolatok mélyítése a projekt keretében is halad tovább: június 17-én egy online workshopon minden magyarországi szervezet lehetőséget kap a bemutatkozásra, eközben az IOM pedig helyzetelemzést készít brit relációban az emberkereskedelem trendjeiről, valamint a két tapasztalatcsere eredményeit is felhasználva összeállít egy adatbázist az esetek kezelésében résztvevő szervezetek elérhetőségeivel.