Skip to main content

Mi az emberkereskedelem?

Submitted by Positive on 17 October 2022

Az emberkereskedelem egy olyan emberi jogokat sértő bűncselekmény, aminek a célja az anyagi haszonszerzés az áldozatok kizsákmányolása által. Az emberkereskedők megtévesztés, fenyegetés vagy kényszerítés alkalmazásával toborozzák, szállítják vagy adják el az áldozatokat.

Az áldozattá válás sosem egyéni döntés kérdése, hiszen a kizsákmányolásba nem lehet érvényesen beleegyezni.

Az emberkereskedelem főbb típusai:

  • munkacélú kizsákmányolás
  • szexuális célú kizsákmányolás
  • kényszerkoldultatás
  • bűncselekményre kényszerítés
  • szervkereskedelem
  • kényszerházasság

 

Gyakori tévhitek:

Sokan összetévesztik az embercsempészést az emberkereskedelemmel, azonban a két fogalom különböző jelenségeket takar. Az embercsempészés során az embercsempészek illegálisan juttatnak be egy személyt egy olyan országba, aminek nem állampolgára vagy lakosa. A folyamatot önkéntes beleegyezés jellemzi, nem történik kizsákmányolás. Ezzel szemben az emberkereskedelem célja a kizsákmányolás, nem alapulhat önkéntes beleegyezésen és nem mindig határon átnyúló folyamatot takar. Az embercsempészés állam elleni, az emberkereskedelem pedig személy elleni bűncselekménynek minősül.
A két jelenség azonban bizonyos esetekben nehezen szétválasztható. Az embercsempészek olykor emberkereskedelemmel is foglalkoznak, és a csempészett személyek esetenként végül emberkereskedelem áldozatává is válhatnak.

  1. A legtöbb esetben nem beszélhetünk klasszikus értelemben vett elrablásról, mivel sokszor kényszerítés nélkül, megtévesztés segítségével cserkészik be áldozatokat a kizsákmányolók. 
  2. Az áldozattá válás nem választás kérdése. A kizsákmányolás minden esetben bűncselekménynek számít, amibe az áldozat nem tud beleegyezni – ezért fontos, hogy az áldozatokat ne hibáztassa, kriminalizálja társadalom.  
  3. Bár gyakori, hogy az emberkereskedelem résztvevői egy bűnszervezet tagjai, azonban egyes kizsákmányolási típusoknál – például sok esetben csicskáztatás esetén egyéni elkövetők vannak. Emellett fontos megjegyezni, hogy a kizsákmányolók lehetnek ismeretlenek, de akár az áldozat családtagja vagy ismerősi köre is lehet.