Skip to main content

Mit jelent a szexuális kizsákmányolás?

Submitted by Anonymous (not verified) on 17 October 2022

 

A munkacélú kizsákmányolás mellett a szexuális célú kizsákmányolás az emberkereskedelem másik kiemelt típusa, amelynek áldozatai leggyakrabban (de nem kizárólag) nők és lányok.

A szexuális célú kizsákmányolás azt jelenti, amikor egy személy anyagi vagy egyéb haszonra tesz szert egy másik ember testének használatából, kiárusításából.  Egyik leggyakoribb formája a prostitúcióra kényszerítés. A becserkészés során az elkövetők gyakran alkalmazzák a „loverboy”-módszert, azaz udvarlást, szerelmet színlelve, érzelmileg manipulálva hálózzák be az áldozatokat. Miután a bizalmukba férkőztek, ráveszik vagy rákényszerítik őket a prostitúciós tevékenység végzésére, majd fenyegetéssel, bántalmazással tartják őket sakkban.

Emellett sok esetben – ez döntően a külföldi esetekre jellemző – egy elsőre jó lehetőségekkel kecsegtető álláshirdetésre jelentkeznek az áldozatok, és csak később, a helyszínen szembesülnek azzal, hogy prostitúcióra, pornózásra kényszerítik őket, ami elől már nem tudnak elmenekülni.

A kizsákmányolás külföldön és belföldön egyaránt megtörténhet. Magyar áldozatok esetén a külföldön történő kizsákmányolás leggyakrabban Nyugat-Európában történik, azon belül is főként Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Svájcban és az Egyesült Királyságban.