Skip to main content

Mit jelent a munkacélú kizsákmányolás?

Submitted by Anonymous (not verified) on 17 October 2022

 

A munkacélú kizsákmányolás az emberkereskedelem egyik leggyakrabban előforduló formája. Nők és férfiak, gyermekek egyaránt az áldozatául eshetnek.

Az áldozatokat sokszor kecsegtető álláshirdetésekkel toborozzák munkára, amikben kiemelten jó fizetést és munkakörülményeket ígérnek. Általában már csak a helyszínen derül ki, hogy a leírás nem felel meg a valóságnak, és a munka csekély vagy semmilyen fizetséggel és méltatlan körülményekkel jár. Az elkövetők fenyegetéssel és bántalmazással kényszerítik munkára az áldozatokat, és gyakori a személyazonosító okmányaik vagy más hivatalos dokumentumok elkobzása is.
Bár a bevándorlókra asszociálnak a legtöbben, amikor munkacélú kizsákmányolás áldozataira gondolnak, azonban a kényszermunka csapdájába a saját hazájában, sőt, akár a lakóhelyén is kerülhet valaki.


Az áldozatokat a leggyakrabban az angol megnevezés alapján „3D”-nek nevezett (dirty, dangerous and difficult, vagyis piszkos, veszélyes és nehéz) munkatípusokban: mezőgazdaságban, építkezéseknél, gyárakban vagy más fizikai munkát végző szektorokban kötelezik munkavégzésre.