Skip to main content

Mit jelent a csicskáztatás?

Submitted by Anonymous (not verified) on 17 October 2022

 

A csicskáztatás a modernkori rabszolgaság egyik típusa. A csicska szó jelentése: „egyértelműen alávetett helyzetben lévő szolga”. A csicskáztatás az az állapot, amelyben egy személyt az elkövető tulajdonnak tekint, ellenőrzés alatt tart a jogait súlyosan korlátozva. 


A csicskáztatás a munkacélú kizsákmányoláson belüli kényszermunka egy speciális esete. A munkacélú kizsákmányolás lényege, hogy egy másik ember munkájának az eredményét a kizsákmányoló elsajátítja anélkül, hogy ezért ellenszolgáltatást (például fizetést) adjon. A kényszermunka során az áldozatot szabad akarától megfosztva kötelezik munkára, amelynek elmaradásakor az emberkereskedő megbünteti az áldozatot.   


Az áldozatok nagyrésze már becserkészésük előtt is kiszolgáltatott körülmények között él. Sokuk rossz szociális helyzetből kerül fogvatartójához – kirívóan magas körükben a szoros családi kötelékekkel nem rendelkezők,  munkanélküliek, mélyszegénységben élők és hajléktalanok aránya. 


Az áldozatok legnagyobbrészt 50 év feletti férfiak közül kerülnek ki, akiket sok esetben egy állás- vagy szállásajánlattal cserkésznek be az elkövetők. Sok esetben az elkövetők elveszik tőlük telefonjukat és személyes okmányaikat, teljesen elzárva őket a külvilágtól. A kizsákmányolók lelki vagy fizikai erőszakot is alkalmazhatnak (fenyegetés, megalázás, verés), hogy áldozatuk szökését megakadályozzák, ám legtöbbször a kiszolgáltatott helyzetük miatt ezekre az eszközökre sincs szükség.


De ha legtöbb esetben nincsenek szó szerint fogságban, miért nem szöknek el az áldozatok? Azért, mert amellett, hogy rossz körülmények közül érkeznek, a kizsákmányolók legtöbb esetben manipulációval érzelmi kötődést alakítanak ki velük, „családtagnak” állítják be őket, ezért nem érzik sok esetben, hogy kihasználják őket – azonban ettől ez ugyanúgy kizsákmányolásnak, emberkereskedelemnek számít. Épp emiatt a kettősség miatt van az, hogy nagyon nehezen lehet bizonyítani a csicskáztatást, mivel sok esetben az áldozat is tagadja ezt a tényt a hatóság előtt. 


Olvass a sorsok között és ismerd meg a munkacélú kizsákmányolást közelebbről!

 

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy a környezetedben valaki csicskáztatás áldozatává vált?

 1. Új rokon jelenik meg a háztartásban, akinek a családtagokhoz fűződő viszonya nem tisztázott, vagy ellentmondásos.
 2. Bántalmazás jelei láthatóak rajta.
 3. Folyamatosan fél, ideges.
 4. Korlátozzák vagy ellenőrzik a mozgását és a kapcsolatait.
 5. Fizikailag vagy szóban fenyegetik, vagy zsarolják őt (például: korábbi rendőrségi ügyekkel, a gyermekek felügyeleti jogával, adóssággal).
 6. A „családtagok” beszélnek helyette.
 7. A háztartásban végzett munkájáért nem kap fizetést vagy elveszik tőle a lakhatásért és ellátásért cserébe.
 8. Nincs tisztában a fizetés pontos összegével vagy az egyéb neki járó juttatásokkal.
 9. Amennyiben külső munkahelyen is dolgozik, fizetésének egy részét vagy a teljes összeget elveszik tőle, nem ő rendelkezik a saját pénze felett.
 10. Felveszik helyette a nyugdíjat vagy egyéb juttatásokat.
 11. A fő lakótér mellett, például egy melléképületben lakik, a család többi tagjánál sokkal rosszabb körülmények között.
 12. Általános állapota (megjelenése, ruházata) folyamatosan romlik, esetleg ápolatlanná válik.
 13. Folyamatos keresőtevékenység mellett is az elszegényedés jeleit mutatja.
 14. Egészségi állapota, fizikai állapota, kondíciója romlik, kezeletlen sérülései vannak.
 15. Nem fér hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz.